lauantai 31. elokuuta 2013

Pohjakasvistoa

Lammen pohjoispuolella soutelu täytyy tehdä hyvin pinnasta soutaen. Jos airo käy yhtään syvemmältäniin tuliaisina on viehkeää pohjakasvillisuutta.

tiistai 20. elokuuta 2013

Kuormituskartoitusta

Useiden asiantuntijoiden kanssa käydyissä keskusteluissa tuli selväksi että vesistön kunnostukseen lähdettäessä on ilmeisesti hyvä aloittaa ensin ulkoisen kuormituksen kartoituksesta. Mahdollisia tahoja tällaisen teettämiseen on ilmeisesti hyvinkin paljon ja laidasta laitaan. Missään ei keskitetysti tiedetä miten tarkkaanottaen kannattaa edetä vaan aina löytyy ohjeita askel askeleelta jonnekin suuntaan. Jotkut tahot tekevät tällaisia kartoituksia rahaa vastaan, jotkut oppilaitokset joskus ilmaiseksi. Puhelin on ollut kuumana ja sähköposteja on lähtenyt enemmän kuin soisi tarpeelliseksi.

Tällä kertaa kieltävä vastaus tuli Vihdin Ympäristönsuojelusta ja -valvonnasta. Järviä on kuitenkin Karkkilassa sekä Vihdissä paljon ja resurssit ovat vähissä valitettavasti, eli tältä suunnalta ei apua tähän liikene. Taas saimme kuitenkin kuulla pari mahdollista avuntarjoajaa lisää, eli sähköpostit ja puhelimet vaan kuumaksi.

sunnuntai 18. elokuuta 2013

Kunnostussuunnitelman tekijä löytyi

Lammen pelastamiseksi tarvittaisiin kunnostussuunnitelma. Kahdestakin syystä. Ensimmäinen syy on luonnollisesti se, että asiantuntijat kykenevät varmasti paremmin sanomaan mitä oikeasti kannattaa juuri tämän vesistön kohdalla tehdä. Paljon on resursseja hukattu maailmalla kun on tehty toimenpiteitä liian hätäisesti tai vajailla tiedoilla. Toinen syy kunnostussuunnitelman teettämiseksi on ulkoinen tuki. Saadakseen valtiolta, EU:lta, tai yleensäkään mistään, on oltava jotain pätevää näytettävää. Mielettömästi voi oppia lukemalla julkaisuja netistä ja ymmärrystä aiheesta voi kasvattaa lähes rajattomasti, mutta se on silti eri asia kuin asiaan ammatillisesti perehtyneet ihmiset.

Netistä taas vesistönkunnostukseen liittyviä asioita opiskellessa päädyin katsomaan erään videon jossa eräs biologi (nimeä en mainitse tässä ainakaan vielä, ennenkuin saan siihen luvan) kertoi raporttiaan kunnostusprojektista. Yhteystietoja hänelle ei videossa ollut, mutta pienen salapoliisiurakan jälkeen sain häneen kuitenkin yhteyden. Tiedustelin hänen kiinnostustaan asiaan ja mahdollisuutta auttaa ja sain alustavasti myöntävän vastauksen.

Ennen lopullista päätöstä auttaako meitä vai ei, oli hänellä kuitenkin liuta kysymyksiä: Mitkä ovat lammen ongelmat? Mikä on varsinainen tavoitteemme lammen suhteen? Mikä on ulkoisen kuormituksen tilanne (pistekuormitukset, hajakuormitus)? Onko järvessä talvisin happikatoa? Mitä tiedetään kasvillisuudesta ja kalastosta. Onko alueelta olemassa vanhoja karttoja tai ilmakuvia. Onko rahoitus järjestetty. Onko lammen vettä analysoitu, entä laskuojan vettä? Osaan kysymyksistä meillä oli suoraan tarjota vastaukset Karkkilan kaupungin teettämän vedenlaatututkimuksen perusteella, osaan ei. Rahoitusta ei ollut vielä järjestetty lainkaan.

Tärkein kysymys oli kuitenkin: Onko henkilöitä jotka ovat kovasti eri mieltä hankkeen tarpeellisuudesta tai muuten hankalia? Kuulema näin oli valitettavasti monien järvien kohdalla. (Jälkikommentti: Ei tuottanut tämäkään tapaus poikkeusta)

maanantai 12. elokuuta 2013

Yhteystietojen metsästystä ja puhelumaratoni.

Ei ole helpoksi tehty ihmisten tavoittamista. Lammen pelastamiseksi ja yhteistyön käynnistämiseksi on tietenkin tavoitettava lammen ympäriltä kaikki kiinteistöjen omistajat. Karkkilan kaupungilta sain lammen nimeä vastaan ns. kiinteistörekisterin karttaotteen - ihan ilmaiseksi. Kävi ilmi että lampemme kuuluu isompaan kokonaisuuteen, jota hallinnoi vesiosuuskunta. Tässä vaiheessa emme kuitenkaan ole kiinnostuneita mistään muusta kuin Kivilammin ympäryskiinteistöistä. Saamastamme kartasta kykenee pienellä vaivalla tulkitsemaan lampea ympäröivien kiinteistöjen numerot. Näihin kiinteistönumeroihin liittyvät yhteystiedot sai Maanmittauslaitokselta korvausta vastaan. Hinta on kolme euroa per kiinteistö, minimikustannus kaksikymmentä euroa. No se on epäilemättä pieni kustannus verrattuna mihinkään mihin lammen kunnostuspyrkimykset voivat tulevaisuudessa johtaa. Lisähankaluutena vain, että yhteystiedot eivät sisällä puhelinnumeroita, vain osoitteet. Numerotiedustelu on tässä ystävä, tosin jälleen kerran maksullinen sellainen.

Lopputuloksena meillä on nyt kaikkien rantakiinteistöjen puhelinnumerot! Soittelut voivat alkaa. Alustava kartoitus siitä, että haluaako kukaan muu tähän projektiin ryhtyä. Edessä oli pitkiä puheluita, paljon saman asian kertausta uudelleen ja uudelleen. Puhelimessa sai kuunnella vuosikymmenten takaisista riidoista, epäilyksiä, skeptisyyttä, pessimistisyyttä, välinpitämättömyyttä, vihaa ja kaunaa. Mutta sai myös kuulla toivon kipinöitä, arvostusta, rohkaisua. Saimme kuulla että Kivilammiin liittyy rantaoikeustontteja ja otimme heihinkin yhteyttä. Saimme kuulla kiehtovia yksityiskohtia lampeen ja sen ympärystään liittyen ja keskustella todellakin ihan kaikenlaisten ihmisten kanssa. Kaikkia kuitenkin yhdisti se asia, että kaikki haluaisi omalla tavallaan että lampi saataisiin taas kuntoon.

perjantai 9. elokuuta 2013

Kivilammin pelastusprojekti!

Kaunis se on, mutta ylirehevä, talvisin hapettomuutta ja sinilevää kesäisin jne. Jos se meistä on kiinni niin asialle tehdään jotain. Tämä tulee olemaan ehdottomasti se suurin, sekä tärkein projekti. Lammen ympärillä on vain kuusi kiinteistöä ja niiden lisäksi ympärillä muutama rantaoikeustontti. Nuo tahot on tavoitettava ja tehtävä alustava kartoitus haluaako muutkin pelastaa lammen - yksin ei tästä tule juurikaan mitään.


Projekteja, projekteja, projekteja...

Kolmas reissu. Jälleen perhe mummin kanssa paikalla. Yleistä järjestelyä, siivousta yms. tusinan verran projekteja käynnistyy ja voi vaan arvailla kuinka monta niistä pysyy käynnissä ja kuinka moni koskaan valmistuu. Sukulaiset kävi kylässä Felix koiransa kanssa.





Matkailuvaunusta eroon. Mökkikauppojen yhteydessä kaupanpäällisiksi saatu matkailuvaunu ei nyt suoranaisesti mikään kaunistus tuossa idyllisen kesämökin vieressä ole. Vaunun tuomasta lisämajoitustilasta huolimatta se saa lähteä. Ennen myyntiä se pitää kuitenkin pestä. Kuvassa näkyy vaunun 'ennen pesua' ja 'pesun jälkeen' pintaa. Jäämme jännittämään tuleeko vaunun poistaminen maksamaan meille vai tuoko se rahaa taloon =) (Jälkikommentti: Satanen saatiin)



Asuntovaunun myötä poistuvat majoitustilat kaipaa korviketta, niin pitää aloittaa projekti vierasmajan tekemiseksi. Perustuksista se lähtee :) Sopiva paikka majalle löytyy helposti ja pikaisella kaivuulla näyttäisi, että sieltä löytyy hyvää tukevaa soraa pohjalta.



tiistai 6. elokuuta 2013

Hiekkarantaa

Toinen mökkireissu. Näitä reissuja on hyvä laskea, että voi sitten tehdä laskelmat että kuinka paljon on hintaa per mökkireissu. hinta tippui juuri puoleen ;) Tällä kertaa ihan yksikseen. Teemana hiekkarantaprojektin käynnistystä. Tahtotila toki olisi se, että mökin rannan saisi hiekoitettua sellaiseksi että syvään veteen asti pääsisi kävelemään. Meidän lammen rakenteen huomioon ottaen tuo saattaa jäädä haaveeksi. Nyt ensialkuun kuitenkin tarkoitus saada ranta hieman lapsiystävällisemmäksi, jotain missä kaivaa, rakentaa ja hyppiä vedessä ilman että ipanat on kainaloa myöten mudassa. Niinpä rautakaupan kautta hakemaan suodatinkangasta ja kuorma-autollinen hiekkaa tilaukseen. Suodatinkangas kiinnitettiin parin metrin päästä rannasta kiinni maahan ja rullattiin sitten lampeen. Siihen päälle sitten kymmenen kuutiota hiekkaa.  Ei vaan mennyt tämäkään homma niinkuin elokuvissa, koska hiekkaa toimittanut kuorma-auto meinasi jäädä jumiin pehmeään pihanurmeen ja päätti luovuttaa hiekan kymmenen metrin päähän rannasta. Tämä tarkoitti sitten aika hyvää lapiointiharjoitusta.

Paras tapa tuollainen hiekkaranta olisi kuulema tehdä talvella. Suuri suodatinkangas kiinnitetään ennen lumia rantaan, esimerkiksi kaivamalla noin kolmisenkymmentä senttiä syvä rannansuuntainen oja, johon suodatinkankaan pääty haudataan. Loppu rulla jätetään siihen edelleen rullana odottelemaan talvea ja jäiden syntymistä. Kun jäät ovat muodostuneet ja se on riittävän vahvaa, levitetään suodatinkangas jäänpäälle. Tähän sitten levitetään tasaisesti käytettävissä olevat hiekat, mielellään pari-kolmekymmentä senttiä paksuudeltaan. Siihen jää hiekkamatto möllöttelemään kevääseen asti, jolloin jäät alkaa sulaa ja koko rakennelma rysähtää jossain vaiheessa jäänläpi pohjaan, pysyen riittävän hyvin kokonaisuutena kasassa muodostaakseen hiekkarannan. Urakasta voi tietysti ulkoistaa osan tai kaikki, alustavien tiedustelujen mukaan parilla tuhannella eurolla hoituu. No me ei maltettu ensimmäisen yritelmän kanssa talvea odotella, vaan tuo pikkuversio tuli tehtyä nyt heti. (Jälkikommentti: Sitäpaitsi talven leudot pakkaset eivät saaneet lampea edes kunnolla jäätymään). Hiekka ei ollut parasta mahdollista, eikä jälkeenpäin kuultuna edes edullistakaan - eli seuraava satsi tulee tilattua eri taholta. Hiekka on jotenkin veden kanssa ollessaan kovin savimaista. Ainakin yhtään isompia määriä tilatessa kannattaa kyllä etukäteen varmistaa, että minkälaista hiekkaa olet tarkkaan ottaen saamassa.

Etätyön mahdollisuus testattu ja aivan riittävän hyvin toimi 3G jotta työt luistaa. Toinen mukava paikallinen asukki tavattu. Hemmetin ystävällistä porukkaa joilta mukaan jäi liuta hyviä neuvoja, ohjeita, kontakteja - sekä rautalapio lainaan. :)


perjantai 2. elokuuta 2013

Ehdittiin ennen kylpytynnyriä!

Ensimmäistä kertaa omalle mökille! Oma perhe ja vahvistuksena mummi tiluksia tutkimassa. Tunnelmat nyt oli just niin hienot kuin voi odottaa.


Muutama tunti meidän saapumisen jälkeen saapui Tulisijatarvikkeen hemmo tilaamamme kylpytynnyrin kanssa. Olimme aikanaan ihastuneet kylpytynnyriin seurustelupaikkana ja kun mökki tuli hankittua oli se itsestäänselvyys että sellainen sinne pitää saada. Kylpytynnyrissä hyvässä seurassa kuluu neljästä kuuteen tuntia ihan siivillä. Se on mainio värkki sekä kesällä että talvella, ehkä aivan kuumimpana kesäpäivänä ei lämmittämiseen tohdi ryhtyä, mutta kesäyö on kuitenkin mitä mainiointa lillumisaikaa - tai kaljakellunta-aikaa kuten opimme asian ilmaisemaan vetemme ruskean värin vuoksi. Olisihan sen tynnyrin toki ehtinyt myöhemminkin hankkia, mutta niin kovat oli lillumishalut että heti piti saada. Me päädyimme Kiramin Original Easy malliin. Helppohoitoisuus ulkonäön lisäksi olivat kriittisimmät valintakriteerit. Toki isommalla budjetilla olisi tullut ehkä päädyttyä merialumiiniin materiaalina. Kilpailukykyinen hinta ja suvereenisti paras toimitusjoustavuus löytyi Tulisijatarvikkeelta.

Kuin tilauksesta, oli mökillä hiekkalaatikon tms. jäänteet jotka olivat vielä sopivalla paikalla niin kylpytynnyri saatiin tukevalle tasaiselle alustalle - kunnes varsinainen sija sille päätettäisiin ja valmisteltaisiin (Jälkikommentti: Vähänpä tiedettiin tuona hetkenä että siinä samassa paikassa kylpytynnyri olisi vielä vuoden päästä)